Kung Adolf Fredrik lär ha ätit ihjäl sig på Semlor år 1771. Enligt svenska bageriförbundet äter svenskarna fyra till fem semlor per person och år.
Förr var Semlan den sista glimten av sötsaker
innan fastan.
I södra sverige har man alltid kallat bakelsen för fastlagsbulle, vilket vittnar om semlans relation till den så kallade fastlagen. Förr kallades de tre sista dagarna innan fastan för fläsksöndag, bullemåndag
och fettisdagen. Då firade man att man fortfarande fick äta kött, fläsk och ägg. Semlan var en sista glimt av det riktigt goda. En dag senare , på Askondagen, startade en 40 dagar lång fasta med strikt diet, berättar
Nils Milltoft.
Semlans historia härrör från 1250-talet, när man gjorde fastlagsbröd smaksatt med kummin. Bröden lades i kokande salt vatten och bakades sedan ut. Senare tillkom nya ingredienser. Jästen introducerades
på 1750-talet. Ökade kunskaper om veteodling gjord att tillgången på vetemjö blev större. Semlan med mandelmassa och grädde lanserades av svenska konditorier i början av 1900-talet.
På vissa håll
i landet äter man fortfarande Semlan med varm mjölk. seden kommer från en tysk tradition, som innebar att man åt "heisse wecken", det vill säga "heta kilar" i kokande mjölk. Översättningen till svenska blev hetvägg.
År 1771 lär kung Adolf Fredrik ha ätit ihjäl sig på bakelsen. Då hade bullarna en kil-liknande form, för att rymmas på botten av en kastrull där de mandelfyllda bakverken kokades i mjölk före serveringen........
Är det inte Bert karlsson som är så himla glad åt semlor också, och som sitter med i Semelakademin?? Jag har för mig att jag har hört det någon gång.