Klappgröt var en vanlig efterrätt i bondesamhällets dagar. Namnet kom nog från klapp, klapp-ljudet när man med stor ansträngning vispade gröten kall för hand. I Finland görs gröten på lingon, medan man här i sverige använder sig av saft, sylt eller röda bär. Andra namn som jag har hört att den kallas för är "vispgröt" eller "trollgröt". Det är en dessert som vi har både här i sverige och i finland, vad jag kan förstå. Idag görs den nog inte så mycket, men det är synd för den är väldigt god. Jag blev bjuden på det hos en äldre kvinna för några år sedan och det var mycket gott! Hon är väldigt intresserad av mat och har jobbat en del med det. Hon berättade för mig att när hon var ung och gick någon hushålls-skola fick hon lära sig att laga detta. Då hade hon aldrig hört talas om det innan. Och hon sa att hon var så Stolt när hon kunde åka hem och laga detta till sin mor, för det var en ny god dessert som aldrig hade lagats i deras hem innan och det blev mycket uppskattat. Ingredienserna är vatten, mannagryn och saft eller sylt. Man vispar den kraftigt så att den blir riktigt luftig och fluffig. Sedan äter man den med mjölk. Bilden jag visar här är tagna från Wikipedia.