Mina tankar, funderingar och vardag..........

Klappgröt
Klappgröt var en vanlig efterrätt i bondesamhällets dagar. Namnet kom nog från klapp, klapp-ljudet när man med stor ansträngning vispade gröten kall för hand. I Finland görs gröten på lingon, medan man här i sverige använder sig av saft, sylt eller röda bär. Andra namn som jag har hört att den kallas för är "vispgröt" eller "trollgröt". Det är en dessert som vi har både här i sverige och i finland, vad jag kan förstå. Idag görs den nog inte så mycket, men det är synd för den är väldigt god. Jag blev bjuden på det hos en äldre kvinna för några år sedan och det var mycket gott! Hon är väldigt intresserad av mat och har jobbat en del med det. Hon berättade för mig att när hon var ung och gick någon hushålls-skola fick hon lära sig att laga detta. Då hade hon aldrig hört talas om det innan. Och hon sa att hon var så Stolt när hon kunde åka hem och laga detta till sin mor, för det var en ny god dessert som aldrig hade lagats i deras hem innan och det blev mycket uppskattat. Ingredienserna är vatten, mannagryn och saft eller sylt. Man vispar den kraftigt så att den blir riktigt luftig och fluffig. Sedan äter man den med mjölk. Bilden jag visar här är tagna från Wikipedia.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.03 | 09:18

Kul historia om poststationen i Grönskåra! Frans August Grönqvist var min farfars farfar. Vet du om garverihusen finns kvar?

Leif Grönqvist

...
04.03 | 12:17

Hej Anemon! Det glädjer mig att du tycker om min hemsida! Tack

...
04.03 | 12:11

Hej Eva! Så intressant att läsa! Du får gärna kontakta mig på E-mail; gronskara.hembygd@gmail.com. Mvh Ulrika

...
04.03 | 12:01

Tack!! Om du går in på sidan "Min hembygd" och rullar ner till fotona. Börja från första foto och räkna, sedan är det bild 78. Vänster om Runemalms affär.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS